Sommelier step 1

KOME JE NAMENJEN?

Sommelier step 1  namenjen je onima koji žele svoju karijeru da nastave kao someijei. Kurs obuhvata učenje o vinima (WSET level 1 Award in Wines) i servisu vina (WSET level 1 Award in Wine Service). Kroz ovaj kurs, polaznici stiču znanje i veštine koje su neophodne za ulazak u posao somelijea. Polaznici se obučavaju za nezavisno istraživanje u pogledu stila vina, slaganja vina i hrane, kao i pravilno čuvanje i služenje vina tj.servisu vina. Kroz degustaciju vina, polaznici će imati priliku da nauče kako se vino ocenjuje, degustira, a kako pravilno servira i slaže uz hranu. Sommelier step 1 predstavlja osnovu za dalje usavršavanje u vinskom sektoru. Obuk je pogodna za obučavanje zaspolenih u sektoru ugostiteljstva, kao i za sve one koji su uključeni u vinski biznis.

Namenjen je budućim somelijeima, turističkim vodičima, studentima, vinskim trgovcima, ali i ljubiteljima vina koji žele nešto više da nauče o vinu.


KO MOŽE DA SE PRIJAVI NA KURS?

Za prijavu na ovaj kurs nije potrebno prethodno znanje, tako da je svako ko istinski želi da nauči osnove o vinu i degustaciji vina, dobrodošao!

CENA: 32000 RSD

U cenu je uključena: literatura, predavanja, vina, ispiti, oprema koja je neophodna za servis vina i obilazak jedne vinarije i vinograda u okolini, nakon završenog kursa.

Da bi polaznik dobio sertifikate, potrebno je da uspešno položi test Level 1 Award in Wines koji se sastoji od 30 pitanja  i praktični deo ispita iz servisa vina. Ukoliko polaznik ne položi teorijski test o vina (WSET level 1 Award in Wines), a položi test iz servisa vina, nije moguće da dobije sertifikat. Ukoliko položi ispit iz teorijskog dela o vinu (WSET Level 1 Award in Wines), ali ne i iz servisa vina, polaznik dobija sertifikat samo za WSET level 1 Award in Wines, servis vina je moguće polagati u narednim terminima!

Nakon uspešno položenog ispita, polaznik dobija WSET Level 1 sertifikat koji je priznat u celom svetu!

PLAN I PROGRAM:

  • Osnovni principi sommelijea
  • Učenje o glavnim stilovima vina
  • Kako se degustira vino uz WSET Level 1 Sistemski pristup degustaciji vina
  • Učenje o karateristikama i stilovima vina proizvedenih od najpoznatijih vinskih sorti grožđa
  • Koja su to vina koja nose ime regije
  • Učenje o pravilnom skladištenju i servisu vina, kao i posledice neadekvatnog čuvanja vina
  • Servis vina-praktičan deo
  • Degustacija i ocenjivanje vina-praktičan deo koji se primenjuje tokom svih časova
  • Zdravlje i bezbednost!

 

DATUM:

12-15. Mart 2018.    18-21h

ISPIT:

19. Mart 2018.    16h

Ispit je na engleskom jeziku, traje 45 minuta i sastoji se od 30 pitanja sa ponuđenim odgovorima (a,b,c,d). Za prolaz je potrebno 70% tačnih odgovora.

Praktični deo – demonstracija servisa vina

PRE POČETKA ISPITA, SVAKI POLAZNIK MORA POKAZATI VALIDNU LIČNU KARTU ILI PASOŠ!

MESTO ODRŽAVANJA:

Sremski Karlovci, Institut za vinogradarstvo-Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

POSLEDNJI TERMIN ZA PRIJAVE: DESET DANA PRE POČETKA OBUKE!

Prijava za Sommelier step 1 kurs
OTKAZIVANJE I POVRAĆAJ TROŠKOVA