Sommelier step 2

KOME JE NAMENJEN?

Sommelier step 2 namenje je svima koje žele da nastave svoju  karijeru kao somelijei. Kurs obuhvata deo koji se tiče praktičnog i teorijskokg dela vezano za vina i žestoka pića (WSET Level 2 – Award in Wines and Spirits) i praktičnog dela vezanog za servis vina (WSET Level1 Award in Wine Service). Tokom obuke polaznici stiču znanje i veštine ocenjivanju vina, servisu vina, o uticaju klime, vinifikacije i različitih sorti grožđa na kvalitet i stil vina, kako domaćih tako i vina širom sveta. Kurs obihvata i sticanje znanja  o penušavim vinima, pojačanim vinima kao i o žestokim pićima, uključujući i domaće rakije. Ovaj nivo predstavlja  mogućnost za profesionalno usavršavanje za sve one koji su već u vinskom poslu,  kako bi proširili i usavršili svoja znanja i veštine. Tokom obuke polaznici uče kako da ocenjuju vina, rakije i druga žestoka pića kroz degustaciju istih.


KO MOŽE DA SE PRIJAVI NA KURS SOMMELIER STEP 2?

Za prijavu na ovaj kurs nije potrebno prethodno znanje, tako da  je svako, ko istinski želi da nauči osnove o vinu, kako da degustira i oceni vino, dobrodošao!

CENA: 46 000 RSD

U cenu je uključeno: literatura, predavanja, vina, vinska čaša, oprema za servis vina koja se koristi tokom obuke, ispiti i obilazak vinarija i vinograda u okolini, nakon odslušanog kursa.

Da bi polaznik dobio sertifikat, potrebno je da uspešno položi test koji se sastoji od 50 pitanja i praktični deo ispita iz servisa vina. Ukoliko polaznik ne položi teorijski test o vinu i žestokim pićima (WSET level 2 Award in Wines and Spirits), a položi test iz servisa vina, nije moguće da dobije sertifikat. Ukoliko položi ispit iz vina i žestokih pića, ali ne i iz servisa vina, polaznik dobija sertifikat samo za WSET level 2 Award in Wines and Spirits. Servis vina je moguće polagati u narednim terminima!

Nakon uspešno položena ispita, polaznik dobija WSET sertifikat koji je priznat u celom svetu!

PROGRAM:

 • Principi somelijea
 • Učenje o proizvodnji vina kao i faktorima koji utiču na stil i kvalitet vina
 • Kako se degustira vino uz WSET Level 2 sistemski pristup degustaciji vina
 • Glavne bele i crne vinske sorte
 • Osnovne karakteristike i stilovi vina proizvedenih od najpoznatijih vinskih sorti na svetu
 • Vinski regioni sveta
 • Penušava vina i šampanjci
 • Slatka i pojačana vina
 • Žestoka pića i likeri
 • Čitanje vinske etikete
 • Degustacija i ocenjivanje vina – praktičan deo koji se primenjuje tokom svih časova
 • Vinski servis –praktičan deo

DATUMI:

Obuka traje sedam dana:

12. Maj 2018.  17-20h

13. Maj 2018.  10-13h

14., 15., 16., 17. i 18. Maj 2018.  17-20h

ISPIT:

19. Maj 2018. 16h

Ispit je na engleskom jeziku, traje 60 minuta i sastoji se od 50 pitanja sa ponuđenim odgovorima (a,b,c,d).

Za prolaz je potrebno 55% tačnih odgovora.

Pratkični deo –servis vina sastoji se iz usmenog prezentovanja i demonstracije servisa vina

PRE POČETKA ISPITA, SVAKI POLAZNIK MORA POKAZATI VALIDNU LIČNU KARTU ILI PASOŠ!

MESTO ODRŽAVANJA:

Sremski Karlovci, Institut za vinogradarstvo, ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta, Univerzitet u Novom Sadu (ulica: Karlovačkih đaka 35)

Kako doći do nas: Za sve koji ne poseduju sopstveno vozilo (ili jednostavno ne žele da voze), najbolje rešenje je linijski taksi za Sremske Karlovce koji vozi po ceni autobuske karte (160,00 dinara po osobi) do bilo kog odredišta u Sremskim Karlovcima. a putnike kupi bilo gde na Bulevaru Oslobođenja.

Telefon Novus linijski taxi za Sr. Karlovce – 063 509700. Dakle, pozovete ih par sati pre planiranog dolaska za Sr. Karlovce i rezervišete mesto za vreme koje vam odgovara i onda ih u ugovoreno vreme sačekate negde na Bulevaru Oslobodjenja gde vama odgovara najviše.
Ovaj prevoz važi za one koji idu iz Novog Sada. Za one koji dolaze iz Beograda, birajte autobuse koji idu starim putem za Novi Sad ili odaberite voz. Svi oni koji idu autom, navigacija je najbolja opcija.

POSLEDNJI TERMIN ZA PRIJAVE: DVE NEDELJE PRE POČETKA OBUKE!

Prijava za Sommelier step 2 kurs
OTKAZIVANJE I POVRAĆAJ TROŠKOVA